Thursday, October 28, 2010

7 GOLONGAN YANG AKAN MENDAPAT PERLINDUNGAN ALLAH

Tujuh golongan yang akan mendapat perlindungan dari Allah , dihari yang tidak ada perlindungan, kecuali hanya perlindungan Allah :
  1. Pemimpin yang adil dan hakim yang adil
  2. pemuda yang taat beribadah kepada Allah s.w.t
  3. hamba Allah yang hatinya senang berada di dalam masjid.  Solat berjemaah, suka solat subuh berjemaah.
  4. orang yang bersedekah, tangan kanannya memberi, tapi tangan kirinya tidak tahu.
  5. orang yang saling mencintai kerana Allah, bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.
  6. pemuda yang dirayu, digoda oleh wanita cantik yang memiliki kekayaan, lalu ia berkata "aku takut kepada Allah" keinginan maksiatnya ada tapi rasa takutnya kepada Allah lebih hebat sehingga ia tidak mahu melakukan kemaksiatan.Keimanannya hebat sehingga mampu menahan berbagai godaan.
  7. Orang yang selalu ingat kepada Allah, dalam ibadahnya, dalam doanya, dalam zikirnya, dia menangis.  Dua titisan yang dibanggakan Allah dihari kiamat, pertama titisan darah fisabilillah, kedua titisan airmata kerana menangis, takut azab Allah kerana merasa bersalah atas segala dosa yang dilakukan kepada Allah.  Kerana dia sangat taat kepada Allah. 

Renungakanlah wahai sahabat.
Semoga kita mendapat perlindungan dari Allah dihari yang tiada perlindungan, kelak.

"Allah maha pengampun atas segala kesalahan dan dosa dari hamba-hambaNya. Maka dari itu kepada sesiapa pun diantara hamba-hambaNya yang berbuat dosa; Allah memberi khabar gembira bahawasanya janganlah mereka berputus asa dan merasa diri mereka telah tertutup dari rahmat Allah. Sungguh Allah akan menerima taubat dari hamba-hambaNya yang bersunguh-sungguh berserah diri dengan ikhlas dan tidak akan melakukan kembali perbuatan serupa."                         (Az-Zumar, 39 : 53)

by Nurani Hani

No comments:

Post a Comment